מאמרים

השמנת יתר
מאת יעל שרון

רינת, בת 48, נשואה ואם לשלושה, הגיעה לטיפול בקליניקה בעקבות אבחנה של מחלה כרונית שנגרמה בעקבות השמנת יתר. היא סבלה ממשקל עודף משמעותי ועברה אינספור דיאטות כושלות, כולל תהליך הרזיה והשמנה של 25 קילוגרם בשנתיים האחרונות.

רינת היתה במשבר ופנתה לטיפול של פסיכולוגיה רפואית משום שהרגישה שהדיאטות לא עוזרות לה, ולמעשה רק מתסכלות אותה יותר, ומשום שהבינה שחייה מושפעים עמוקות מהשמנת היתר ומהדימוי העצמי הנמוך שלה.

השמנת יתר נחשבת כיום לאחת המגפות הבריאותיות הקשות ביותר. כ-1.7 מיליארד אנשים בעולם סובלים מהשמנה ומתוכם 300 מיליון סובלים מהשמנת יתר. בדו"ח מבקר המדינה משנת 2008 נמצא כי 62 אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל מוגדרים כסובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר.

ארגון הבריאות העולמי (WHO) הגדיר את השמנת היתר כמגפה שיש להתמודד אתה בכל הכלים האפשריים, זאת בגלל הסיכונים הבריאותיים המשמעותיים שהיא עלולה לגרום: מי שסובל מהשמנת יתר הוא בעל סבירות גבוהה יותר ללקות במחלות כגון סכרת, לחץ דם גבוהה, מחלות לב ועוד.

בנוסף לבעיות גופניות, השמנת יתר טומנת בחובה התמודדויות רגשיות וחברתיות רבות. ידוע כי אנשים בעלי השמנת יתר סובלים מאפליה חברתית ומקצועית, זאת בעיקר בשל התפישות הסטריאוטיפיות הרווחות בחברה, לפיהן אדם שמן הוא עצלן, חסר משמעת עצמית, נעדר כוח רצון ובעל אופי חלש. סטיגמה זו היא הרסנית ועלולה להוביל להחמרת הסימפטומים השליליים שמהם הוא סובל.

רוב המבוגרים שסובלים מהשמנת יתר היו גם ילדים שמנים, שבמקרים רבים חווים מסכת התעללויות כבר מגיל צעיר מאוד. כתוצאה מכך, עלולים להיווצר אצלם קשיים משמעותיים ביצירת קשיים חברתיים ואינטימיים. פעמים רבות, אנשים אלה ימנעו מעצמם פעילויות חברתיות וישייכו זאת למשקלם, למשל: קושי לגשת לראיונות עבודה, לדייטים, למפגשים חברתיים, ועוד. הרצון לרדת במשקל והנטייה לבחור בדיאטות חריפות מובילים למעגל של כישלונות צורבים, שפוגעים עוד יותר בדימוי העצמי ושמגדילים את תחושת הכישלון האישי ואת אכילת היתר.

רינת, למשל, סיפרה במהלך הטיפול שבתקופות שבהן הרגישה שמנה, היא נמנעה לצאת מהבית, לא התלוותה לבעלה לאירועים חברתיים והרגישה שוויתרה על רוב חלומותיה משום שחשבה שלא תוכל להגשים אותם בגלל משקלה העודף והדימוי העצמי הנמוך שלה.

הצורך הדחוף לטפל בבעיית השמנת היתר עולה כאשר הקשיים הפיסיים התפקודיים מתגברים ואליהם נוספות מחלות שונות, כגון: יתר לחץ דם, סוכרת ומחלות לב, שחלק ניכר מהטיפול בהן טמון בשינוי הרגלי האכילה של המטופל.

ידוע שישנו פן התנהגותי, קוגניטיבי ורגשי להתמודדות עם בעיית השמנת היתר. הפסיכולוגיה הציעה מספר דרכים להתמודד עם הבעיה, כשהעיקרית שבהן היא הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית, שמתבססת על הבנת האמונות שהאדם מחזיק בהן בקשר להשמנה ולדימוי הגוף. אמונות אלה מובילות להתנהגויות שמשמרות את מצב ההשמנה ואת המצב הרגשי השלילי שהיא גורמת. מחקרים רבים עמדו על הקשר בין השמנת יתר לדימוי עצמי, לקשר עם האם, ליחסים בתוך המשפחה, ועוד. לכן, הטיפול באדם המתמודד עם השמנת יתר הוא כוללני וכולל נגיעה בכל תחומי החיים.

אין ספק כי ללא תהליך פסיכולוגי, היכולת לבצע תהליך שינוי משמעותי במצב של האדם השמן הוא למעשה חסר סיכוי.

הקליניקה לפסיכולוגיה רפואית מציעה התערבויות פסיכולוגיות אפקטיביות שנועדו לעזור למטופל להכיר בשורש הבעיה ובהשלכותיה על חייו. נקודת המוצא לטיפול ולשינוי היא חשיפת הסיבות שהובילו למצב ומציאת הדרך הטיפולית הייחודית לו, תוך שימוש בטכניקות ובגישות פסיכולוגיות: טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, טיפול דינאמי, טכניקות פסיכו-פיזיולוגיות (היפנוזה, דמיון מודרך), ועוד.

הבסיס לכל שיטות הטיפול הוא יצירת מרחב מוגן ופתוח להבנת ההשמנה כחלק ממארג החיים הכללי של האדם ולא כאלמנט נפרד. על מנת להתמודד עם הבעיה יש להבין, למשל, באיזה אופן השמנת היתר עוצרת את האדם מלחיות את חייו במלואם. במקרים רבים, המטופל עשוי לגלות כי ייתכן שאי-ההגשמה העצמית שלו לא נעוצה בהשמנת היתר שממנה הוא סובל, אלא השמנת היתר מהווה בעבורו הגנה מפני הגשמה עצמית, או מפני הכרה עמוקה יותר של רגשותיו.

בתחילת הטיפול של רינת, היא טענה שמלבד התמודדותה עם השמנת יתר, החיים שלה טובים. עם זאת, עם העמקת הקשר הטיפולי גילינו יחד יותר ויותר מקומות שבהם השומן כיסה על תשוקה, על כאב או על קונפליקט אחר שבהם רינת מתקשה לגעת. הטיפול בסוגיות הכואבות, שעלו בין השאר על בסיס הכרות יסודית עם התנהלותה המורכבת עם אוכל, אפשרו לרינת להשיל מעליה את המשקל הרב שהיא שייכה אך ורק לבעיית ההשמנה, לאתר ולהגדיר מהן הבעיות הרגשיות או הבין-אישיות שעוצרות אותה מלחיות את חייה במלואם ולמצוא בהם יותר סיפוק והנאה.

חשוב לזכור שכפי שדיאטות בזק הן הרסניות לגוף (ולכן יש לדבוק בשיטה מאוזנת ומתונה יותר), כך גם תהליך שינוי פסיכולוגי בנוגע להשמנת יתר צריך להיות יסודי ומעמיק ולגעת בכל תחומי החיים. לכן, הטיפול בהשמנת היתר נערך בשיתוף פעולה עם מכון "שיווי משקל" - מרכז לטיפול בהשמנה והפרעות אכילה, שמספק את הפן התזונתי-פיזי להתמודדות עם הבעיה.

המטרה העיקרית בטיפול בהשמנת יתר היא למצוא את הכלים להתחיל לבצע שינוי בחשיבה, בהרגלי האכילה ובפעילות גופנית, כדי להגיע לתוצאות שיישמרו לאורך זמן.

עם רינת, כמו עם מטופלים אחרים, השיפור בסימפטומים של אכילת היתר הגיע באופן ספונטני, לאחר כשלושה חודשי טיפול. בעזרת התובנות חדשות לגבי חייה, רינת החלה בהדרגה לשנות את הרגלי האכילה שלה ולאמץ שגרה מאוזנת של פעילות גופנית. היא ירדה בצורה משמעותית במשקלה, סיימה את הטיפול לאחר כחצי שנה, ועברה להמשך ליווי בקבוצת תמיכה לשינוי הרגלי אכילה. לדבריה, השינוי שעברה היה חיובי ומשמעותי, והתבטא בכל תחומי חייה.

להלן מספר שאלות, שכל אחד יכול לשאול את עצמו על מנת להחליט אם יש צורך לפנות ולקבל כלים פסיכולוגיים להתמודדות טובה יותר עם השמנת יתר (השאלות מנוסחות בלשון זכר, אך מופנות הן לגברים והן לנשים):

  1. האם בעקבות השמנת היתר אתה חש הגבלה וייאוש ומתקשה לעשות דברים בחייך?

  2. האם השמנת היתר גורמת לך להרגיש אומלל רוב הזמן?

  3. האם רוב הזמן אתה חושב "הלוואי ולא הייתי סובל מהמגבלה הפיזית שלי"?

  4. האם אתה מרגיש שהשמנת היתר שלך מסכנת את בריאותך ושאין בידיך כלים לשנות את המצב?

  5. האם אתה חש רוויה ממעגל הדיאטות והכישלונות?

  6. האם ברצונך לרדת לשורש הבעיה ולהצליח לעשות שינוי קוגניטיבי, רגשי, חברתי ופיסי כדי לשמר את השינוי החיובי לאורך זמן?

ליצירת קשר וקבלת ייעוץ ראשוני צרו קשר