פעילות הקליניקה

סוגי טיפול

טכניקות פסיכו-פיזיולוגיות

40 השנים האחרונות היו קרקע פורייה לצמיחת מספר ענפים בפסיכולוגיה, שחקרו את הקשר שבין המוח ומערכות גופניות אחרות (הורמונים, מערכת החיסון) לבין מצבים נפשיים, כגון חרדה ודיכאון. תהליכים נפשיים מסוימים מעצבים את התחושות הפיסיות שלנו ומהווים זרזים להופעת אי-סדרים בתפקוד הגוף הבריא ואף להחרפת מצבי חולי (דיכאון ומחלות לב, דחק ומחלות עיכול, חרדה ושינויים במערכת החיסון). בנוסף, מחלה ופגיעה גופנית משפיעים על התפקוד המנטלי והרגשי עד כדי הופעת הפרעה נפשית בקרב אדם שתיפקד בצורה נורמלית עד המשבר הגופני.

"טכניקות פסיכו-פיזיולוגיות" היא הגדרה כוללת למגוון גישות טיפול פסיכולוגיות שמכוונות לשינוי התחושה הגופנית שאותה ניתן להרגיש באמצעות המודעות של האדם החולה. נטען, שכאשר האדם מחולל באופן אקטיבי שינוי בתחושה הפיסית המורגשת שלו הוא עורך בו זמנית שינוי בשני ערוצים נוספים: הערוץ הפיזיולוגי (למשל: הפחתה במתח השרירים ולחץ הדם, העלאת ספירות תאי דם לבנים) והערוץ הפסיכולוגי (למשל: הפחתה בעוצמת הסטרס והמחשבות השליליות, או הגברת האופטימיות).

שינוי התחושה הגופנית המורגשת של החולה נעשית תוך שימוש ביכולות הטבעיות הטמונות באדם, שאותן הוא מגייס לשירותו בהנחיית מטפל מיומן. יכולות אלו כוללות את הדמיון, כניסה למצבי טראנס היפנוטי (היפנוזה רפואית), הנשימה, שרירי השלד הרצוניים והיכולת להמיר מצבי תחושה גופנית למלים, ולהיפך.

שילוב טכניקות פסיכו-פיזיולוגיות בטיפול הפסיכולוגי-רפואי כמו: היפנוזה רפאוית, הרפיית שרירים הדרגתית או תרגול נשימה נכונה, נעשה לאחר בירור משותף של מטרתן והתאמת הטכניקה המתאימה לחולה (שלרוב יתבקש להמשיך להתאמן בה בבית). טכניקות פסיכו-פיזיולוגיות הן טכניקות אפקטיביות שמקלות משמעותית על ההתמודדות עם השלכות המצב הרפואי של החולה (הגופניות והנפשיות). עם זאת, הן אינן מחליפות טיפול רפואי, אלא נועדו להעשירו.

יהודה ניניו- פסיכולוג