מאמרים

טיפול פסיכולוגי

טיפול פסיכולוגי
טיפול בילדים
למאמר >

טיפול קוגנטיבי – התנהגותי
למאמר >

טכניקות פסיכו – פיזיולוגיות
למאמר >

פסיכוטרפיה דינמית
למאמר >

הכנה לניתוחים

להקדים טיפול לניתוח

כיצד אפשר להתמודד באמצעות פסיכולוגיה רפואית עם חרדה ולחץ נפשי לפני הליך רפואי משמעותי
מאת עדי פיינר-גלבוע

"ואני אשיר עזֶךָ וארנן לבוקר חסדך, כי היית משגב לי ומנוס ביום צר לי" (תהילים נ"ט)

בעידן המודרני, עם התפתחות הרפואה והטכנולוגיה, אנו עדים לצמיחה מהירה במספר הניתוחים הכירורגיים שמתבצעים בישראל, הן בבתי חולים ציבוריים והן במרפאות חיצוניות.

ניתוח הוא ללא ספק עניין מלחיץ. מדובר במאורע של אובדן שליטה ושל אי-וודאות לגבי העתיד. לפיכך, הכנה טובה לניתוח על ידי מומחה בתחום פסיכולוגיה רפואית יכולה להקל ולסייע למהלך הניתוחי ולהחלמה ממנו.

בשלב הקריטי שלפני הניתוח, רגשות שונים עלולים להציף ולהטריד את מנוחתו של המנותח. לכל אחד סגנון התמודדות רגשי שונה, לפי אופיו וניסיונו הקודם. יש מטופלים שבאופן טבעי סומכים על הצוות הרפואי ומרגישים הקלה כאשר האחריות לבריאותם עוברת בלעדית לידי הרופאים. אחרים, לעומת זאת, מתקשים לקבל את התפקיד הפאסיבי והתלותי שנועד להם, וחשים לחץ וחרדה מאובדן השליטה והעברתו לרופא המנתח והצוות המטפל.

לחץ, חרדה וחוסר תקווה
כל אדם בשלב שלפני הניתוח חש פחדים וחששות בשל חוסר הוודאות לגבי מה שצפוי לו. פחד מכאב, פחד מאובדן ההכרה בהרדמה, פחד מההתעוררות ומהשינוי בגוף לאחר הניתוח, ואף פחד מסיבוכים וממוות. לכל אלה מתלוות חרדות תפקודיות - האם אוכל לחזור למעגל העבודה? האם אוכל לתפקד כמקודם? האם אוכל להיות הורה ובן-זוג? האם משהו בי ישתנה לאור השינוי בגוף?

בנוסף לכל אלה ניתן לזהות בהרבה מהמקרים האשמה עצמית "זה קרה בגללי" (עישנתי כל חיי, אכלתי אוכל לא בריא, לא עשיתי התעמלות, התעלמתי מבקשות משפחתי ורופאי באשר לאורח חיי הנהנתני) מה שמעמיק עוד יותר את הלחץ הנפשי שבו נמצא המנותח.

השתלטות של תחושות נפשיות קשות כדוגמת עצב, חוסר תקווה, הסתגרות ומחשבות על מוות עלולות להעיד על מצב רוח דיכאוני, מה שמפחית את סיכויי הצלחת הניתוח ומגביר את הסיכון לסבול מתופעות לוואי בתקופת השיקום ואף להאריך תקופה זו.

..."כי היית משגב לי..."
חרדות ופחדים אלה הם תגובה נורמלית לסיטואציה לא נורמלית, אך הכרחית, של פלישה לתוך הגוף השלם. לעתים, הפחד יתבטא בתחושות פיסיות של רעד, הזעה, בחילות וסחרחורות, כאבי בטן, כעס ותסכול כלפי הסביבה שמנסה להגן ולעזור.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי להרגעת הגוף
טיפול וליווי למצוקות וללחצים הנפשיים שמתבצע על ידי מומחה בתחום של פסיכולוגיה רפואית מאפשר להעלות על פני השטח את הפחד ואת החרדות ולתת שמות ברורים לתחושות הגופניות של אובדן שליטה - זאת במקום להדחיק ולהסתיר ובכך להגביר את המצוקה עקב הניתוח, שכן מצב נפשי רעוע או בריאות רעועה הם פתח רחב שדרכו מסתננים סיבוכים מיותרים.

בנוסף, טיפול של פסיכולוג רפואי באמצעות טכניקות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי מסייע בהרגעת הגוף, אימון ותרגול נשימות נכונות, דמיון מודרך והרפיית שרירים, מה שעשוי להקל על הצלחת הניתוח עצמו ולהליך השיקום שיבוא אחריו.

הפסיכולוג הרפואי מטפל גם בחרדות של בני המשפחה שחוששים ליקירם, זאת על ידי מתן הסברים על מצבו הנפשי של המטופל, מה שמפחית את אי הבהירות ומצמצם את הפער בין מה שהמטופל אומר למשפחתו ובין מה שהוא חש באמת. חשוב לזכור שמשפחה רגועה משפיעה על לטובה המנותח, וכאשר הוא רגוע סיכויי ההצלחה בניתוח גדלים.

..."ומנוס ביום צר לי."

בחזרה למעלה